Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2024. július 20. 11:35
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2023.08.02

UIA közgyűlés

Beszámoló az UIA Közgyűléséről (2.)

A koppenhágai építész világkongresszust követően, 2023 július 6-10 között tartotta az UIA a tisztújító közgyűlését, a Bella Centerben. A tagországok (szervezetek) külügyi delegációikkal képviselhették magukat a közgyűlésen, és az országaikra jutó szavazati részükkel vehettek részt a közgyűlés napirendi pontjainak elfogadásában, valamint a választásokon. A MÉSZ részéről Krizsán András elnök, valamint Mikó László, Fátyol Tibor külügyi bizottsági tagok voltak jelen.
Az első két nap a vezetői beszámolókról szólt, a Bureau részéről (elnök, főtitkár, kincstárnok és az 5 régió alelnökei) valamint a Bizottságok vezetői részéről. A WP (Work Programme – Munkacsoportok) összegző beszámolóját a főtitkár prezentálta. A harmadik napon került sor az UIA megújításának akciótervével foglalkozó Task Force Group beszámolójára, javaslati pontjainak szavazására. A munkacsoport mandátumát a feladatra az előző tisztújító közgyűlésen, 2021-ben, Rióban kapta. Első változatát a javaslatoknak a madridi rendkívüli közgyűlésen már bemutatták, 2022-ben, vegyes eredménnyel. Az akkori javaslatokat a közgyűlés többségében nem támogatta. Ezt most átdolgozták, a régiókkal egyeztettek, felméréseket végeztek. Az anno heves vitákat kiváltó javaslatokat (mint pl. a régiók átszervezése, alelnöki pozíciók megszüntetése) levették napirendről, többet átdolgoztak. 12 pontos munkatervet hoztak szavazásra, mely ez elkövetkező időszakban vezérfonál lesz az új UIA vezetőség számára, hogy a következő közgyűlésre a konkrét intézkedések, szabályozások, módosítások elkészülhessenek, azokról vitatkozni és szavazni lehessen.
 
A 12 pont röviden a következő:.
1. Stratégiai Bizottság létrehozása, amely prioritásként kezeli az UIA átszervezésével kapcsolatos jövőkép és célok megfogalmazását.
2. Gyakrabban, 18 havonta tartsanak közgyűléseket. Egyet kongresszussal és egyet a Nemzetközi Fórummal kapcsoltan, és megfontolandó a tagországok gyakoribb bevonása, online együttműködés keretében a két ülés között, szükség szerint.
3. Az UIA jelenlegi, 5 régióból álló struktúrájának megtartása. Nem jött el az idő az UIA geopolitikai térképének megváltoztatására. Ezt a kérdést azonban nem szabad elfelejteni, és a jövőben foglalkozni kell vele.
4. Az alelnöki poszt (VP) megmarad, szerepük és hatáskörük újradefiniálásával.
5. Az UIA alapszabályának felülvizsgálata az elnökségi szint megszüntetésével, azaz az elnök, a főtitkár, a kincstárnok és az 5 alelnök a Tanács Tagjaival összevonva, egy szinten működik. Egy horizontálisabb struktúra létrehozása, amelyben a Tanács minden döntéshozatali szinten jelen van.
6. Az UIA iroda megerősítése a személyzet bővítésével az UIA céljainak támogatása érdekében. Egyértelmű struktúra és eljárás létrehozása az UIA Director (CEO) kinevezésére, meghatározott feladatokkal.
7. Három új külön bizottság létrehozása: etika, pénzügyek, kommunikáció.
8. A jelenlegi struktúra felülvizsgálata a fiatal építész generáció részvételének ösztönzése érdekében, az UIA tevékenységeiben való részvételre a szervezet minden szintjén.
9. Az alapszabályban és szabályzatokban rendelkezni szükséges a választott tagok elleni fegyelmi eljárásról súlyos vétségek esetén
10. A kongresszusok és fórumok jövőjének továbbgondolása szükséges
11. Az UIA közvetlen korábbi elnökének és korábbi elnökeinek szerepéről való elmélkedés, újraértelmezés szükséges.
12. A 2023-2026 közötti időszakra vonatkozóan legalább két jelenlegi TFG-tag kerüljön be az UIA új TFG összetételébe a folyamatosság biztosítása és az elért eredmények továbbépítése érdekében.
 
A javaslatok tehát jellemzően nem konkrét beavatkozásokat, hanem csak irányokat rögzítenek. Talán ennek és a korábban nagy vitákat kiváltó beavatkozási javaslatok visszavonásának köszönhetően, minden egyes pontot megszavazott a közgyűlés, jellemzően erős többséggel.
 
Az utolsó két nap a tisztújításról szólt. Az elnöki pozícióra 6-an jelentkeztek:
Ishtiaque ZAHIR TITAS (Banglades)
Pei Ing TAN (Malajzia)
Tokunbo OMISORE (Nigéria)
Yolanda REYES (Fülöp szigetek)
Jong Ruhl HAHN (Dél-Korea)
Regina GONTHIER (Svájc).
A második fordulóba Regina Gonthier és Pei Ing Than jutott. Végül a legtöbb szavazatot a korábbi tervpályázati bizottság vezető, Regina Gonthier kapta, így 2023-2026-ban ő tölti be az UIA elnöki tisztségét. A főtitkár pozícióra 3-an jelentkeztek Mohammed MUNYANYA (Kenya), Rui LEÃO (Makaó) és Istelianna ATANASSOVA (Nyugat Balkán). Az új főtitkár Rui LEÃO lett. A kincstárnoki tisztségre szintén 3 jelentkező volt (Pierre SAUVEUR (Belgium), Seif Allah ALNAGA (Egyiptom) és Itzhak LIPOVETZKY (Izrael). A kincstárnok maradt a korábbi tisztségviselő Seif Alnaga. Ezt követően került sor a régiós alelnökök választására (Vice-President, VP). Az 1-es régióban egy jelölt volt, a 2-esben Istelliana Atanassova visszalépett, de voltak visszalépések a IV-es és V-ös régiókban is.
 
Az új UIA alelnökök 2023-2026.ban:
R1- Teresa TÁBOAS VELEIRO (Spanyolország)
R2 - Jerzy GROCHULSKI (Lengyelország)
R3 - Nivaldo ANDRADE (Brazilia)
R4 - ZHANG Li (Kína)
R5 - Vity Claude NSALAMBI (Angola)
Az alelnökök megválasztása után a Tanács (Council) tagjait szavazta meg a közgyűlés, régiónként haladva. A tanács összesen 20 főből áll, minden egyes régió 4 fővel képviseli magát.
 
Mikó Lászlót a MÉSZ külügyi bizottságának vezetőjét az UIA Világkongresszusa 3 évre council member-nek választotta, általános helyetteseként Fátyol Tibor képviseli hazánkat a világszervezet elnökségében.
Külön siker, hogy a V4-es országok közül a csehek jelöltje (Oleg Haman) is bejutott a tanácsba, régiós alelnök pedig a fentebb már említette Jerzy Grochulski (Lengyelország) lett.
 
⃣Az utolsó napon bemutatkozott a 2029-es kongresszus szervező bizottsága és városa: Peking. Befejezésként megtörtént a tisztségek átadása az új vezetőségnek, majd délután, már szűkebb körben megtartotta az első ülését az új Council és Bureau, melyen Mikó László és Fátyol Tibor is részt vett, a 2-es régió képviseletében.

Összeállította: Mikó László és Fátyol Tibor (MÉSZ Külügyi Bizottság)

Építészek Nemzetközi Szövetsége UIA - AHA!


Utolsó módosítás: 2023.07.31 21:05

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2024 Magyar Építőművészek Szövetsége