Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2023. március 20. 10:14
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2011.09.19

UIA állásfoglalás - Bécsi utca

Az UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) Tanácskozói Testülete 114. ülésén (2010. Július 31. Tokió, Japán)

Nyilatkozatot tett és Határozatot fogadott el a Bécsi utcai beépítésre (Magyarország, Budapest, V. kerület).

NYILATKOZAT

Az UIA Tanácskozói Testülete megdöbbenéssel értesült arról a Budapest belvárosába tervezett nagyléptékű fejlesztési javaslatról, melyben a fejlesztők öt meglevő épületet kívánnak lebontani, hogy egy olyan új épületet létesítsenek, amely méretében és tömegében nagyobb, és jelentősen magasabb, mint épített környezete. Ebben a nagyon érzékeny környezetben a javasolt fejlesztés szembeszökően uralná az utcaképet, megnövelné a forgalmat és csökkentené a terület jelenlegi vonzerejét. Budapest történelmi belvárosa Európa egyik legértékesebb építészeti területe. A területet érintő fejlesztéseknek érzékenynek kell lenniük a meglevő épített környezet magassági viszonyaira, léptékére. Amennyiben a terület megújítására vonatkozó elképzelés nem veszi figyelembe a történeti város megőrzését és fenntartását, nincs tekintettel az épített örökség folytonosságára és meglevő értékes épületeket bont le, azt újra kell gondolni. A meglevő morfológia megőrzése elsődleges feladat, meglevő épületek újjáépítése során azok magassága megőrzendő. Az ilyen örökségű területekhez való érzékeny illeszkedés lehetséges – erre a világ városaiban számos példa található – a meglevő terület lerombolása nélkül.

Az UIA Tanácskozói Testületet megdöbbentette a javasolt fejlesztés hatalmas léptéke a nagyon érzékeny budapesti belvárosi környezetben, és azt kéri a döntéshozóktól, alaposan gondolják újra a tervezett új sűrűséget és beépítést. Készítsenek olyan fejlesztési tervet, ami tiszteletben tartja a történelmi város épített környezetét, olyant amit a szakmai közvélemény és Budapest társadalma is támogatni tud.

Az UIA Tanácskozói Testülete 114. ülés (2010. Július 31. Tokió, Japán) HATÁROZATA

„ Az UIA felajánlja szakmai támogatását a Bécsi utcai ( Magyarország, Budapest, V. kerület) beépítéssel kapcsolatban. Programalkotó Fórum létrehozását javasolja a fejlesztők, az építészszakma, és a városi társadalom képviselőinek bevonásával, hogy megvitassák a megkívánt alapelveket az átépítésre vonatkozóan Bécsi utca érzékeny történeti városi környezetében, és elvezessen egy jobb és megfelelőbb fejlesztéshez ebben a történeti környezetben, és amely mindenki számára elfogadható.„

A UIA Tanácskozói Testülete nevében:

Louise Cox az UIA elnöke

2010. Július 31.

Tokió, Japán


Utolsó módosítás: 2011.09.19 08:13

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2023 Magyar Építőművészek Szövetsége