Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2023. március 25. 05:52
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2021.03.12

UIA II. Régió elnöki találkozó

2020. március 10-én 38 ország Építőművész Szövetségeinek képviselőjével megtartotta elnöki talál-kozóját az UIA II. régiója online zoom találkozó formájában.

Magyarországot képviselte Krizsán Andrása MÉSZ elnöke és Mikó László a MÉSZ külügyekért felelőse. A résztevőket köszöntötte a görög építészkamara elnöke a görög mérnökkamara elnöke, az UIA görög szekciójának vezetője és az UIA II. régió alelnöke Nikos Fintikakis az ülés levezető görög elnöke.

A régió országai elnöki beszámolóiban megszólaltak képviselők az alábbiak szerint:

 1. Azerbajdzsán, Elbaj Quasimzada
 2. Belarus, Vadim Drazhin
 3. Csehország, Oleg Haman
 4. Oroszország , Andrej Kaftanov
 5. Örményország, David Abuladze
 6. Görögország Fani Vavili
 7. Izrael, Lippo
 8. Libanon Jad Tabet, Wael Debs, Elie Khoury
 9. Estonia, Ruta Leitanaite
 10. Lettország, Juris Poga
 11. Lengyelország, Bohdan Lisowski
 12. Libanon, Wassim Nagh
 13. Magyarország, Krizsán András, Mikó László
 14. Románia, Alexandru Gavozdea
 15. Szlovénia, Tomas Kancler
 16. Szlovákia, Juraj Hermann
 17. Ukrajna, Elena Olynyk
 18. Törökország, Denis Inceday

A beszámolók érintették az egyes országokban az építészek helyzetét  COVID járvány miatt, a női építészek megerősödött szerepét, az elmúlt időszakban bekövetkezett személyi változásokat, (Csehországban áprilisban új elnökséget választanak). A libanoni előadók előadása a 2020 augusztus 4-i Beiruti robbanás okozta károkra fókuszáltak. A lett előadó a COVID járvány alatti foglalkoztatási statisztikákat ismertette. A lengyel előadó képes prezentációjában ismertette a lengyel szövetség (SARP) munkáját az előző elnökségi találkozó óta. A magyar képes beszámolóban bemutatták a MÉSZ tevékenységét a 2020. márciusi II. Régió budapesti elnöki találkozója óta.  Szlovákiában 2020 decemberében volt tisztújítás, az új elnök Igor Teplan, a külügyekért felelős alelnök Juraj Hermann. A török előadó kiemelte, hogy hazájában kiemelt figyelmet szentelnek az építészeti közéletnek

II. régió tanácstagok (council members) beszámolóiban Istelianna Atanassova (Bulgária) fontosak tartotta a mediterrán országok építészszervezeteinek összefogását, Jerzy Grochulski (Lengyelország) új bauhaus program megvalósítására hívott fel és kiemelte hogy az UIA pályázatokban a II. Régió szerepelt legtöbbet, Elbaj Quasimzada (Azerbajdzsán) kiemelte hogy ma az építészoktatásban résztvevők 70%-a nő.

A regionális szervezetekről  Bohdan Lisowski  (Lengyelország) a V4 Építészeti Társulás soros elnöke ismertette a visegrádi országok, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország építészeti szakmai szervezeteinek szoros együttműködését, melyet vetített előadással és egy kisfilmmel mutatott be. Többek között a v4 családi házak vándorkiállítás sikerét, ami 2008 óta minden évben bejárja Prágát, Krakkót, Pozsonyt és Budapestet.

Külön blokkban ismertették a pandémia során bekövetkezett korlátozásokat. Az UIA az UNESCO val közösen online fórumot szervez március 12-14 én a beiruti robbanás okozta károkról és az újjáépítésről, erről a libanoni előadók részletes képes prezentációban számoltak be.

Bemutatkoztak az UIA régiók alelnökei: I. régió, Nyugat Európa, Lorenz Baeker (Nagy Britannia), II. régió Közép és kelet Európa, Nikos Fintikakis (Görögország), III. régió Amerika Roberto Simon (Brazília), IV. régió Ázsia Jong Ruhl Hahn (Korea), V. régió Afrika Muhamad Anyanya (Kenya)

Az UIA soron következő világkongresszusára és közgyűlésére 2021. július 18-22 között kerül sor Rio de Janeiroban. A közgyűlés előtt ahhoz kapcsolódón a szervezők online eseményeket tartanak, ezt követően kerül megrendezésre várhatóan résztvevőkkel a Kongresszus.

A Rio-i közgyűlés és választás előtt 2020. március 25-ig lehet jelentkezni UIA tisztségviselői helyekre. Az elnöki találkozón eddig az alábbiak jelezték kandidálási szándékukat: Thomas Kancler, Szlovénia (vice president), Bohdan Lisovski Lengyelország (vice president), Aysen Ciravoglu Törökország (council member), Fani Vanili Görögország (council member), Andrej Kaftanov Oroszország (council member), Elena Olynyk Ukrajna (council member), S. Lippo Israel (treasurer) és az UIA elnöki pozíciójára jelentkezett és az ülésen bemutatkozott: Jose Luis Cortes -Mexico, Jong Ruhl Hahn – Korea.

A következő II. régió elnöki találkozóra 2020 május 12-én kerül sor jelezte Nikos Fintikakis a II. régió alelnöke.


Utolsó módosítás: 2021.03.12 06:24

Galériák


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2023 Magyar Építőművészek Szövetsége