Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2024. június 20. 14:06
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2024.05.31

Sajtóközlemény

Magyar Építőművészek Szövetsége 2024. 05.28. Megújuló hagyományok – a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) tisztújító közgyűlése

A Lechner Ödön és társai által 122 éve alapított Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) az ország legrégebbi építész közhasznú szervezete. Aktív szerepet vállal az Építészek Nemzetközi Szervezetében (UIA) és a Közép-Európai szakmai szövetségek munkájában. Az ikonikus Ötpacsirta utcai Almássy palota tereiben számos építészeti, kulturális és művészeti programot valósít meg. Épületbejárásokat és építészeti értékeinket országszerte bemutató kirándulásokat, valamint népi építészeti műhelyeket, táborokat szervez.  Több mint 20 éve alapítója a MÉSZ Nemzetközi Építész Kongresszusnak. A szakkönyvár működtetésén túl, kiadja a Magyar Építőművészet folyóiratot is.

Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) május 27-én tartotta évi rendes, tisztújítással egybekötött közgyűlését. A nagyszámú és aktív jelenlévő tagokat köszöntötte Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, és Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara (MÉK) elnöke. Krizsán András, a MÉSZ leköszönő elnöke beszédében megköszönte a korábbi Elnökségnek az aktív, felelősségteljes munkát. Köszönetet mondott a segítőkész építészeknek, munkatársaknak, - akik napi tevékenységük mellett aktív feladatot vállalnak a MÉSZ tevékenységében -  hogy a Szövetség újra a hazai alkotó építészek elsőszámú közhasznú szervezete lett, mely egyre jobban és szélesebb körben tudja képviselni a minőségi építészetet a hazai és nemzetközi közéletben. Hangsúlyozta, hogy a szervezet léte és működése a magyar építész társadalom életképességét, kultúra közvetítő és meghatározó szerepét szimbolizálja. Fennmaradása az egész építész társadalom és nemzeti kultúránk érdeke, „hogy megmaradjon valami, ami ellenáll az időnek…”Ezért is van nagy jelentősége annak, hogy az ÉKM aktív támogatásának köszönhetően az Ötpacsirta utcai Építészek Háza továbbra is az építészet és a társadalom közösségi céljait, egymásra találását szolgálhatja. A MÉSZ partner az építészet érdekképviseleti szervezeteivel való együttműködésben. A Szövetség célja egy fenntartható, az építészet és társadalom kapcsolatát erősítő, általában a művészetek társadalmi presztízsét emelő intézmény programjának megfogalmazása, ami a többi szervezetekkel hálózatba szerveződve, egymást kiegészítve és segítve hatékonyan hozzájárulva a sokszínűség és építészeti-környezeti minőség eléréséhez.

A Közgyűlés egyhangúlag elfogadta az Elnökség és a Felügyelőbizottság beszámolóját, a költségvetési beszámolókat és tervezetet. Támogatólag tudomásul vette a MÉSZ UIA Munkabizottságaiba delegált tagok elmúlt évi munkáiról szóló összefoglalókat. Megállapodás született az Alapszabály módosításáról és a tagdíj reform elfogadásáról. A fiatalok bevonása érdekében a Közgyűlés kibővítette a MÉSZ Elnökség létszámát és ennek megfelelően az alábbi vezetőséget választotta:

Elnök: Nagy Csaba

Alelnökök Golda János, Krizsán András és Zoboki Gábor

Elnökségi tagok: Beke András, Csillag Katalin, Fajcsák Dénes, Földes László, Kovács Csaba, Szabó Levente

Elnökségi póttagok: Csóka Attila és Anthony Gall

 

Felügyelőbizottság:

Elnök Tima Zoltán

Elnökhelyettes: Bachmann Bálint

Tag: Medvegy Gabriella

Póttag: Tóth Balázs

A megválasztott új elnök, Nagy Csaba programbeszédében kiemelte, hogy a nagy történeti múlttal rendelkező szervezet értékeit és hagyományait megtartva a szervezeti rendszer megújítására  törekszik,  szétválasztva és professzionális szintre emelve a MÉSZ Elnökségét segítő Titkárság munkáját, létrehozva egy a szakmai programok, és események szervezésével foglakozó kulturális rendezvényekért felelős szervezeti egységet. A régi-új kibővített Elnökség nevében megköszönte a bizalmat és a leköszönő elnök munkáját. A tagság és a támogatók segítségével aktív, felelőség teljes jelenlétet ígért továbbra is a szakmai közéletben.

Budapest, 2024. május 28

Magyar Építőművészek Szövetsége
H-1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.
email: titkar@meszorg.hu
+36706149485
Web: www.meszorg.hu 


Utolsó módosítás: 2024.05.31 19:13

Galériák


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2024 Magyar Építőművészek Szövetsége