Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2023. január 31. 05:35
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2017.09.25

SOUL of SEOUL

UIA (Nemzetközi Építész Szövetség) Kongresszusa és XXVII. közgyűlése Szöul, 2017 szeptember 3-10

Helyszín: Coex Rendezvényközpont és Dongdaemun Design Plaza, Koreai Köztársaság

A világ építész szakemberei számára elsődleges szakmai fórumnak számító UIA Kongresszus idei házigazdája Szöul volt, a szójátékon alapuló „Soul of City” jelmondattal. A háromévente megrendezésre kerülő rangos nemzetközi találkozót plenáris és szekcióülésekkel, vitafórumokkal, sztárépítészek előadásaival a COEX Rendezvényközpontban tartották, számos innovatív építészeti technikát és technológiát bemutatva a látogatóknak. A konferencia ideje alatt megrendezésre kerültek különböző, nyilvános tájékoztató programok, kerekasztal beszélgetések, szemináriumok, workshopok, akadémiai/tudományos előadások, és építészhallgatók által szervezett események.

Az rangos találkozón meghívott előadó volt többek között Dominique Perrault (Francia Nemzeti Könyvtár tervezője), Billie Tsien and Tod Williams (Amerikai Népművészeti Múzeum tervezői), David Leatherbarrow (pennsylvaniai egyetem professzora), Kengo Kuma (tokiói egyetem professzora, a 2020–as tokiói olimpiai játékok fő stadionjának tervezője). Előadást tartott Patrick Schumacher (ZHA) „Zaha Hadid öröksége” címmel, H-Sang Seung, és Toyo Ito, aki Szöulban elnyerte az „UIA Gold Medal” kitüntetését is. A 47 országból regisztrált jelöltek közül az UIA szakmai zsűrije további díjakat is átadott a szeptember 6. án, ünnepélyes keretek között megtartott UIA díjátadó ceremónián.  Augustte Perret-díjat kapott Nikolay Shumakow (Oroszország), Sir Robert Matthew-díjat Carin Smuts (Új-Zéland) Jean Tschumi-díjat Asraf M. Salama (Egyiptom) és Vassililis  Sgoutas-díjat Hoang Thuc Hao Vietnamból.

 

Az előadások mellet, 20 000 kiállítóval és több mint 30 000 érdeklődővel, szakmai kiállítások is zajlottak a kongresszussal párhuzamosan, ahol építőanyag gyártók, szakkönyv kiadók, tagországok és régiók, valamint az UIA Kongresszus rendezésére kandidáló városok mutatkoztak be. Hazánk a II. Régió kiállításán a Kossuth téri Parlamenti Látogató Központ (Tima Zoltán, KÖZTI) tablójával szerepelt. 

 

A nyolc napos kongresszusra 124 országból érkeztek vendégek és szakemberek, akiknek lehetősége nyílt egymással megosztani a legfrissebb trendeket, jó gyakorlatokat és esettanulmányokat. A konferencia szakmai fókuszpontjában Szöul városa állt.

Szöul és az építészet viszonya kulcsfontosságú, kiemelkedő szereppel bír. Az építészet minőségi urbanizációs környezetet teremt a város számára a kultúra, a természet és a jövő aspektusából. Ezeket a törekvéseket építette be az UIA kongresszusa 2017-es programjába, amiket az alábbi nyilatkozatban foglaltak össze a résztvevők (Seoul Declaration): www.uia2017seoul.org/board/board.asp?pLn=Eng.

 

SZÖULI NYILATKOZAT

A "város lelkét" kutatva az UIA kongresszusa kiemelte az építészek erőfeszítéseit, mint kritikus hozzáállást, amivel égető városi problémákat közvetítenek. Az építészek feladata túlmutat a hagyományos kereteken és ki kell terjednie a társadalmi részvételig annak érdekében, hogy befogadják a város lelkét.

TERMÉSZET

A természet megbosszulja a lelketlen urbanizációt, annak finom porával, klímaváltoztatásával és az élelmünknek tenyésztett háziasított állatok betegségeivel. És valóban, az építészek érzékelik a természet újrahonosító próbálkozásait és minden lehetőséget megragadnak a város természeti rehabilitációjának érdekében. Ezáltal a természet felértékeli a fenntartható technológiákat. Ezért mi, építészek, átformáljuk épületeink kulturális, történelmi és társadalmi követelményeit azért, hogy azok a természetet kiegészíthessék és azzal összeférhetők lehessenek.

KULTÚRA

A kultúra létrehozza egy hely egyedi és közösségi lelkét és fejleszti a városi környezet iránti közös szimpátiát. Emiatt az építészek régi és új kulturális mintákat élesztenek fel úgy, hogy minden egyes időszak saját modernségét hangsúlyozzák, valamint városokat formálnak rejtett spirituális értékekkel, felébresztve ezzel a kultúra lelkét. Az építészek a város történelmi és kulturális felhalmozódása iránti érzéket stimulálnak olyan építészettel, ami a hely és a kultúra rejtett és lappangó jelentésrétegeit fedi fel.

 

JÖVŐ

A város jövője az emberre és a környezetre alapszik a hideg-tőke helyett. Mi építészek a közterekkel töltjük meg a várost, melyeket az emberek jó szívvel és nyitott elmével tudnak használni.  Felvállalva a jövő lelkét az építészet és a városi infrastruktúra keretein belül az építészek infrastrukturális építészeti beavatkozásokkal felébresztik a törődést a városi környezet iránt.

A 21. századi város lelke nem érhető el a régi történelmi és ökológiai rendszerek szemszögéből. Az UIA Szöul célul tűzi ki, hogy a közösség nevelésével fejlessze a városok és az építészet megértését, hogy motiválja az egyén törődését az élő környezet iránt.

 

A Kongresszust követően került sor az UIA XXVII. Közgyűlésére, melynek helyszíne a Zaha Hadid által tervezett Dongdaemun Design Plaza volt. (DDP). A Közgyűlésen a tagországok delegáltjai vettek részt, a tagszervezetük létszámával arányos szavazati joggal. A Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) 4 szavazata volt, a jelenlévők összesen cca. 260 szavazata közül.

 

A Közgyűlés első részében a leköszönő vezetőség tagjai tartottak beszámolókat, melyek elfogadása után az UIA szervezeti reformjának kérdéseiről vitáztak és szavaztak a jelenlévők. Az első, elfogadott javaslat a tagdíj számításának új rendszerére vonatkozott, mely szerint a tagdíjat ne a tagország építészeinek száma, hanem a tagszervezet –esetünkben a MÉSZ- tagjainak száma szerint állapítsák meg, egy minimális tagdíj megállapítása mellett.

A második javaslat a hároméves kongresszusi és tisztújítási ciklus két évesre történő módosításáról szólt, melynek elfogadásához a közgyűlés 75%-ának szavazata lett volna szükséges, ám a jelenlévők ezt nem támogatták.

A harmadik javaslat az UIA-UNESCO együttműködésére vonatkozott, miszerint az UNESCO által kezdeményezett „Világ építészeti Fővárosa” címet az UIA javaslatára adományoznák annak a városnak, ahol az UIA soron következő Kongresszusát tartanák. Ezt a javaslatot a küldöttek nagy többséggel támogatták.

 

Ezek után került sor az UIA tisztújításra, első lépésként az UIA Elnökének megválasztására. A Jelöltek Hayder  Ali (Szudán), Deniz Incedayi (Törökország) és Thomas Vonier (USA) voltak. A jelöltek bemutatkozása után a közgyűlés csaknem 2/3-os többséggel Thomas Vonier-t választotta meg az UIA Elnökének. Thomas Vonier (FAIA, RIBA) építész Párizsban és Washington DC-ben rendelkezik irodával, az AIA Európai tagozatának alapító Elnöke (1994) és jelenleg az AIA Elnöke. 2011-2014 között az UIA III. Régió Alelnöke, majd 2014-2017 között az UIA Főtitkára volt. 

 

Thomas Vonier választási beszédében az alábbiakat mondta: 

„Az UIA vezetőségének folyamatosságában vagyok érdekelt, mert az UIA így tud a leginnovatívabban fejlődni. Az előző ciklus vezetőivel jelentős eredményeket értünk el.  Az UIA-t, mint globális befolyású szervezetet, visszaemeltük méltó helyére, miközben felére csökkentettük a kiadásainkat és növeltük tagságunkat. Világunk határozott fellépéseket követel, melyhez a legszorosabb szakmai szövetség szükséges. Elnökként ígérem, hogy emelni fogom az építészet globális szerepét és a világ vezetőinek elkötelezettségét.

Célom szakmánk világméretű egyesítése, hogy hatásos programmal, nagyszerű rendezvényekkel és haladó építészettel megnyerjük a világ vezető testületeit.

Az UIA nagy múlttal és fényes jövővel rendelkező egyedülálló szervezet. Az építészet nem ismer határokat. Egyek vagyunk céljainkban: javítani az életkörülményeket mindenhol, mindenki számára. Az Önök Elnökeként biztosítani fogom ehhez a tudást, elszántságot és globális vezetést.”

 

Ezek után került sor az UIA főtitkárának és alelnökeinek –akik egyben régió elnökök is- megválasztására. Egyedüli jelöltként Serban Tiganas (Románia) lett az UIA új főtitkára és Fabián Llisterri (Spanyolország) a kincstárnok. Alelnököknek pedig az alábbi építészeket választotta meg a közgyűlés a 2017-2020 közötti hároméves időszakra:

  • Régió: Lorenz Bräker, Svájc
  • Régió: Nikos Fintikakis, Görögország
  • Régió: Roberto Simon, Brazilia
  • Régió: Jong Rhul Hahn, Dél-Korea
  • Régió: Mohamed Munyanya, Kenya

 

A Magyarországot is magába foglaló II. Régióban a 4 Tanácstagi helyre három jelöltet választottak, Elbay Gasim-Zada (Azerbajdzsán), Istellianna Atanassova (Bulgária) és Jerzy Grochulski (Lengyelország) személyében. A negyedik helyre jelölt Fani Vivali (Görögország) nem volt megválasztható, mert a régió elnöke a görög Nikos Fintikakis lett és ezt az egybeesést az Alapszabály tiltja. A negyedik tanácstagi hely betöltésére, a régió tagországainak javaslata alapján, helyi szavazás eredményeként választanak tisztségviselőt a régió tagországai.

A közgyűlés külön eseménye volt a 6 év múlva esedékes Világtalálkozó helyszínének megválasztása. A megrendezésre öt ország városa aspirált, Antalaya (Törökország), Baku (Azerbajdzsán), Kuala lumpur (Malajzia), Koppenhága (Dánia) és a 2023-ban az UIA megalakulásának éppen 75 éves évfordulóját ünneplő és helyt adó Lousan (Svájc). 

A kétfordulós, szoros versenyben a XXIX. UIA Kongresszus és Közgyűlés rendezési jogát Koppenhágának ítélte oda a közgyűlés. A következő, XXVIII. Kongresszust és Építész Világtalálkozót 2020-ban Rió de Janeiro rendezi, melynek témája az ”Építészet a XXI. században„ lesz.

 

Krizsán András DLA MÉSZ Elnöke

Mikó László MÉSZ Külügyi Bizottság megbízott vezetője


Utolsó módosítás: 2017.09.25 14:14

Galériák


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Kapcsolódó dokumentumok:

Összeföglaló

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2023 Magyar Építőművészek Szövetsége