Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2023. június 04. 02:52
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2022.10.03

Oltári Múlt

Felhívás szakmai tanulmányúton való részvételre

Folytatódnak a MÉSZ és a Magyar Urbanisztikai Társaság Örökséggazdálkodási Tagozata által közös szervezett szakmai buszos kirándulások.

  1. október 22., szombaton három Somogy megyei település (Lengyeltóti, Gyugy, Teleki) Árpád-kori templomainak felfedezésére invitáljuk az érdeklődőket.

Regisztráció és további információk:

szakmaiut@oltarimult.hu

+36 20 312 5925

A szakmai kirándulás részvételi díja: 14.000 Ft/fő, mely tartalmazza az utazás teljes költségét, a busz bérlését, a szakértői díjakat, esetenként a belépőt, a templomi adományokat és az audio guide készülék bérlését. A szakmai utakért az építészkamara kreditpontot biztosít.

Program:

Indulás Budapestről,a BAH-csomóponttól 8:00 órakor (gyülekező 07:30)

 

Lengyeltóti: Szent Jakab római katolikus templom, feltárt középkori ülőfülkékkel. (szakértő: B. Benkhard Lilla régész-kutató)

Római katolikus plébániatemploma különleges műemlék. Az 1990-es évekig nem volt ismert az eklektikus stílusban 1882-ben épült templom belsejében rejtőzködő Árpád-kori templom. Az 1989-ben elkezdett felújítás során kiderült, hogy egy sokkal régebbi templom maradványai alkotják a templom déli részét. A régészeti feltárás és a műemléki helyreállítás nyomán egy 12. századi templommal gazdagodtunk. A templom alaprajzán nyugati toronypárt és hármas szentélyfejezetet figyelhetünk meg. A templom az építészeti jegyek alapján az 1100-as évek második felében épült. Mivel az 1333 táján keletkezett pápai tizedjegyzékek nem említik a helység nevét, ezért feltételezhető, hogy a templom valamely magyar szerzetesrend egyháza lehetett.

 

Gyugy: Urunk menybemenetele római katolikus templom, Somogy megye legszebb és legjobb állapotban található Árpád-kori temploma példaértékű. (szakértő: Dr. Gere László régész)

Az Árpád-kori temploma a község fölötti dombon áll. Az ezredforduló éveiben történt meg régészeti föltárása és helyreállítása. A somogyi Balaton-part egyik román stílusú gyöngyszeme ez a műemlékünk. A templom mellett 2018-ban avatták fel Bő nembeli Izsép lovas szobrát. A mű Egri György csabacsűdi szobrász alkotása. A templomhoz felvezető úton egy különleges kálváriát építettek: stációin nem a bibliai történet elevenedik meg, hanem híres magyarok emléktáblái vannak elhelyezve, az ősidőktől, a hunoktól kezdve a közelmúlt Puskás öcsijéig

 

Teleki: Árpád-kori kápolna a mai temető dombon, kora középkori részletekkel, kőfaragványokkal. (szakértő: M. Anda Judit műemlékes építész)

Műemlék katolikus temploma, amely a temető területén áll, a falu és a térség egyik jelentős műemléke, az Árpád-kori templom. A szentély eredeti román kori, a hajó 18. századi újjáépítés, a sekrestyének csak az alapfalai léteznek.

17:00 érkezés Budapestre

 


Utolsó módosítás: 2022.10.03 08:42

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2023 Magyar Építőművészek Szövetsége