Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2024. április 13. 12:01
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2011.09.19

MÉSZ stratégia 2010-2014

A Magyar Építőművészek Szövetségének története összefonódik a magyar építészek nemzetközi szerepvállalásával. Pierre Vágó magyar származású építész alapítója volt a svájci Lausanne-ban létrehozott UIA-nak, az építészek nemzetközi világszövetségének.

Húsz évvel vagyunk a rendszerváltás után, hat évvel az Európai Uniós csatlakozást követően. A világban gazdasági, ökológiai, éghajlati katasztrófák vannak, miközben globális rendszerek átrendeződésének vagyunk szemtanúi, tabuk dőlnek le hétről-hétre.
Ebben a folyamatosan változó erőtérben kell megtalálni a Magyar Építész Szövetség szerepét, feladatait, megfogalmazni jövőbeni céljait, megtalálni azokat a külföldi és itthoni partnereket, akik segítségével, összefogásával tovább írhatjuk közös, több mint 100 éves történetünket.
A 2011-es EU soros elnökség kiváló alkalmat ad a számvetésre, egyben új célok, stratégiák megfogalmazására. Lezárandó egy a II. Világháborút követő 65 éves korszakot útjára indíthatjuk a modern európai Magyarország felépítését, melyben kulcs szerepet kell, hogy kapjon az építésztársadalom. Olyan nagy korszak előtt állunk, mint elődeink a múlt század fordulóján, van mire büszkének kell lennünk, van mire alapoznunk jövőnket. A monarchia keretein belül létrejött egy prosperáló ország, amelynek gazdag kultúrtörténeti hagyatékából meríthetünk. Gondoljunk magas minőségű oktatásunkra, világhírű kutatóinkra, zenészeinkre, vagy akár építészeinkre, akik 100 évvel ezelőtt elvitték hírét a magyar mérnöki tudásnak, szellemi nagyszerűségnek a világban; Hudec László sanghaji életműve ma is tiszteletet parancsoló.

Az Európai Unión belül létrejött visegrádi társulás keretei között bontakozik ki az a regionális együttműködési rendszer, mely a schengeni csatlakozás után segít újra pozícionálni helyünket, illetve megmutatja azt a keretrendszert, amelyre hosszútávon támaszkodhatunk, hiszen a volt keleti országok ilyetén összefogása segítheti abban a résztvevő kis nemzetek versenyképességének megőrzését a nyugati gazdasági hatalmakkal szemben. Ebben stratégiailag meghatározó, hogy Magyarországot Lengyelország követi az Európai Unió soros elnöki tisztségében.
A folyton változó monetáris és környezeti helyzetben a fentiek jelenthetnek egyfajta állandóságot. A visegrádi négyek együttműködése, és a megélénkülő Távol-Keleti kapcsolatok olyan hálózatot jelentenek, amely segít a felgyorsult világban történő eligazodásra, harmonikussá teszi a gazdasági és politikai egyensúlyt. Az új geopolitikának fontos támogatást adhat a V4-ek megerősödése az Európai Unión belül, a kínai kapcsolatok élénkülése pedig lehetőség, hogy Budapest a Távol-Kelet kapujává váljon.

A 2011-es EU soros elnökség alatt elfogadásra kerülő Duna-stratégia a Közép-Európai régió kiemelésével ismételten hazánkra irányíthatja a figyelmet, Duna melletti szerepünk erre predesztinál. Az a kiemelkedő építészeti érték, amely száz évvel ezelőtti létrejöttekor egységes arculatot biztosított az országnak és Budapestnek egye újfajta stratégiai gondolkodást kíván, hiszen ezeknek a nagyvonalú épületeknek meg kell találni a kortárs hasznosítását. A Magyar Építőművészek Szövetsége az értékalapú programelemzéssel egy olyan társadalmi-szakmai fórumot kíván létrehozni, amelyet az UIA (Építészek világszövetsége, 113 ország 1,5 millió építésze) nemzetközi felügyelete lát el. Erre feljogosít az a szerep, melyet az UIA alapításában és működtetésében felvállalt, vagy a távol-keleti kapcsolatokon keresztül kiépített.
A platform létrehozására kiváló alkalom a következő 2011-es év, amikor a fél évig tartó EU soros elnökség mellett márciusban Budapesten rendezik az UIA 2. munkaértekezletét, illetve kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a nemzetközi építész konferencia a MÉSZ szakmai támogatásával, amelyen a kínai építész szövetség elnöksége is részt vesz a történelem folyamán először.

Májusban az EFAP, Európai építészpolitikai egyeztető fórum, amelyen az UIA vezetése is részt vesz. A szeptemberi lengyelországi EFAP konferencián, úgy is mint a soron következő EU elnök lehetőséget ad arra, hogy a MÉSZ a kapcsolatokat tovább erősítse és elmélyítse.
A szeptember végi tokyo-i, több mint 10 ezer építész részvételével megrendezésre kerülő 24. UIA kongresszuson belül jelenhet meg a Duna stratégia pályázatának eredménye, ezen túlmenően kiemelten fontos a részvétel így ezt a Szövetség fokozott körültekintéssel kezeli. E pályázatnak az előkészítéséhez szükséges az érték alapú program elemzés, mely lehetővé teszi a konkrét programokat a távol-keleti befektetők számára.

A fentiek értelmében a MÉSZ 2010-2014-es célja, hogy az Európai Unión belül a Duna-stratégiára építve Magyarország egyfajta kapuként működjön a távol-kelet és az Európai Unió között kulturális alapon, továbbá az építésze társadalmi elismertségének és rangjának helyreállítása és Európához történő haladéktalan felzárkóztatása.
A Szövetség a nemzetközi együttműködéseken belül nemcsak kulturális kapcsolatokat épít, hanem építészetit is. Ezért szándékai szerint létrehozza az együttműködő irodák hálózatát, mely képes koordinálni a nemzetközi együttműködéseket is. A Duna stratégián belül a fejlesztésekre fókuszálva egy tervpályázati rendszer segítségével a hazai építészirodák megerősítése, a MÉSZ eszközei a különböző szakmai konferenciák megszervezése és azok kommunikálása.
Kiemelten kezeli a különböző évfordulókat, így a 2014-es Ybl bicentenáriumot. A Szövetség elkötelezte magát a székház megújítása, bővítése, kultúrával és élettel való megtöltése mellett. Ennek keretében szándékunk a házhoz méltó kiállítások rendszeressé tétele a megújított kiállítótérben, a könyvtár kiszabadítása a zárt helyről, a nyitott működéssel a diákok odaszoktatása.
A díjain keresztül rendre jutalmazza a kiemelkedő eredményeket felmutató kollégákat, egyúttal nagy gondot fordít a különböző díjak rendszerének gondozására.

2010. november


Utolsó módosítás: 2011.09.19 08:12

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2024 Magyar Építőművészek Szövetsége