Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2024. május 30. 20:57
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2024.01.24

Könyvbemutató

Lovra Éva: A MISKOLCI MODERNIZMUSTÓL NEW YORKIG – BŐHM VIKTOR ÉPÍTÉSZETE

Tisztelt megjelentek és a ma Budapesten, a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában bemutatásra kerülő, 2023. nyarán Miskolcon az Észak-Keleti Átjáró Egyesület által kiadott könyv, dr. Lovra Éva A MISKOLCI MODERNIZMUSTÓL NEW YORKIG – BŐHM VIKTOR ÉPÍTÉSZETE című kötete érdeklődő és kedves olvasói!

Nagyon készültem a mai könyvbemutató beszélgetésre, de nem tudok és nem szabad részt vennem, négy év megúszás után elkapott a covid fertőzés, felelőtlenség lenne önök között, közöttetek ma ott lennem.

Éva a Magyar Építőművészet 2020. 6., év végi számában írt egy tanulmányt rokonomról, Bőhm Viktor építészről, miskolci épületei sorsáról. Ezt olvasva telefont ragadtam és üzenetben kerestem az akkor még személyesen nem ismert Lovra Évát kapcsolat felvétel céljából. A készülékem adatai alapján a levél éppen 3 év és 5 perccel ezelőtt, 2021. január 12-én 16.55-perc ment el!

Éva azonnal felhívott és megkezdődött egy intenzív és lelkes együttműködés Bőhm Viktor építész szakmai hagyatékának feltárását segítendő.

A mai rendezvény már a második alkalom a könyv bemutatásának sorában, tavalyi kiadását követően Miskolcon már bemutattuk egy hasonló beszélgetés keretében a helyi kollégák és érdeklődők számára. Ott a program kiegészült egy Lovra Éva, a szerző vezetésével tartott sétával, amelynek során megismerhettek néhány Bőhm Viktor által a két háború között modernista szemlélettel tervezett, épített házat. Bőhm Viktort születése és magyarországi építész tevékenysége egyaránt Miskolchoz köti, jó szerével a  30-as évek egyetlen miskolci modernista építészként tekinthetünk rá.

Lovra Éva kutatásai és munkája eredményeképpen egy itthon eddig kevésbé ismert alakja kerül a 20. századi magyar modernista építészek névsorába, gazdagítván a század magyar és nemzetközi építészettörténetét.

A könyv bevezetőjében szereplő sorokat idézve, „ a miskolci születésű, bécsi és budapesti iskolázottságú, majd a második világháború előtt az Amerikai Egyesült Államokba emigrált építész miskolci munkái elsőrangúak, ahogy ezt az is bizonyítja, hogy a Tér és Forma is rendszeresen közölte azokat.”

A könyv megszületése nagy öröm családunk számára is, mert rokoni szálak és személyes találkozások fűznek Bőhm Viktorhoz: Édesapám, Száva István építész anyai ágon unokaöccse volt. A nagy létszámú család tagjai szoros kapcsolatban álltak egymással, így a szintén Miskolcon nevelkedő Apám kamasz korában rendszeresen találkozott Viktorral, erről visszaemlékezésében így írt:

„…a Viktor építette Kazinczy utcai sarokházban (a gimnázium mögött)…az emeleten volt Viktor lakása és építész-műterme (ahol kedvet lehet kapni a szakmára)”

Édesapám szüleivel maga is egy Bőhm Viktor által átépített, nem rég sajnos lebontott miskolci családi házban élt. Erre egész életében büszkeséggel gondolt és biztos vagyok abban, hogy az ő későbbi szakmai szemléletére is inspirálólag hatott.

Így kerülhetett arra sor, hogy Viktor a miskolci egy évtizednyi praxisának szakmai hagyatékát 1939-es, Amerikába emigrálásakor átadta apámnak, majd végül hozzám került. Ez a dosszié hosszú évekre becsukódott Dr. Lovra Éva 2021. évi megjelenéséig…:

Az 50-es, 60-as években Apám és Viktor a politikai elzártság miatt közvetlen kapcsolatban nem lehettek, kivéve 1956-ot, amikor lehetőségük volt üzenni egymásnak.

A viszonylagos nyitást követően, 70-es évek második felétől, végétől viszont élénk levelezésbe kezdtek.

Bőhm Viktort akkor már sikeres amerikai tervező karrierje mellett az 50-es évektől kezdve egyre inkább érdekelte az épületek, az építészet lélektani hatásának kutatása, melynek első eredménye a nagy érdeklődéssel fogadott, 1969-ben Richard Neutra előszavával New York-ban kiadott Cubes and Man c. könyve, alcímében „A psychological view of Architecture”.

Apám kezdeményezésére elkezdődött egy, elsősorban az előbbi kutatásairól és megállapításairól szóló, a Magyar Építőművészek Szövetségében tartandó előadás megszervezése.

Az utazás 1980-ban létrejött, Bőhm Viktor 80-ik életévében, 41 évvel kivándorlását követően családjával itt lehetett. Bejártuk a számára fontos helyszíneket és a MÉSZ-ben Major Máté professzor, a modernista építészet ismert művelője és teoretikusa vendégeként nagy érdeklődés mellett megtarthatta – magyar nyelven – előadását. A dia képes előadásra magyar nyelvű gépelt kép aláírásokkal még otthon felkészült, ezek eredeti papír példányai családi gyűjteményünkbe kerültek.

Találkozni vele, a sikeres és szakmai élete csúcsán elismert amerikai építésszel a viszonylagos bezártság idején fiatal építészként nagy élmény volt és a mai napig büszke vagyok arra, hogy rokona lehettem.

Nagyon hálás vagyok Dr. Lovra Évának, aki 2020-ban „újra felfedezte” Bőhm Viktort és kitartó, fáradhatatlan munkával e könyvben feldolgozta életművét és külön köszönöm Éva barátságát. 

Szentendre, 2023. január 12.

Száva Pál
építész


Utolsó módosítás: 2024.01.24 21:11

Galériák


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2024 Magyar Építőművészek Szövetsége