Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2024. június 20. 14:25
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2024.05.31

Kedves kollégák, barátaim!

12 éve tevékenykedem a MÉSZ Elnökségében.

Különös hálával élem meg, hogy egy olyan nagy múltú szakmai szervezetnek a szolgálatában állhatok, aminek alapítói, elnökei, és elnökségi tagjai a hazai építészet történet kiválóságai: Lechner, Hauszmann, Kozma Lajos, Rados Jenő, Finta József, Farkasdy Zoltán és Makovecz Imre. Nincs még egy olyan szakmai szervezet, amely több mint 120 éve működik, és az alapítók szándéka szerint a magyar építőművészet érdekeit képviseli, és magas nemzeti értéket megjelenítve – nyelvi korlátaink miatt - a magyar kultúra legjobb és legkézzelfoghatóbb közvetítője és láthatóvá tevője, mely az elmúlt majd másfél évszázad alatt jelentős mértékben hozzájárult nemzeti identitásuk megteremtéséhez, hangsúlyozásához. A szervezet léte és működése a magyar építész társadalom életképességét, kultúra közvetítő és meghatározó szerepét szimbolizálja. Fennmaradása az egész építész társadalom és nemzeti kultúránk érdeke, „hogy megmaradjon valami, ami ellenáll az időnek…”
Sok magassága és mélysége volt ezeknek az éveknek de elindultunk egy közös úton és ráléptünk egy hídra, amely a Magyar Építőművészek Szövetségét átvezeti a XXI. századba. Volt, amit elengedtünk, volt , amit elértünk, és sikerült megvalósítanunk, de a „hely szelleméhez” mindig ragaszkodtunk. Hála a remek és felkészült elnökségi tagtársaimnak és támogatóinknak, az aktív, segítőkész építészeknek, barátainknak, munkatársaknak, - akik napi tevékenységük mellett erőt, fáradtságot nem sajnálva feladatot vállalnak a MÉSZ munkájában - a Szövetség újra a hazai alkotó építészek elsőszámú közhasznú szervezete lett, mely egyre jobban és szélesebb körben tudja képviselni a minőségi építészetet a hazai és nemzetközi közéletben. Bizakodva dolgozunk az Építészek Háza felújításán, korszerűsítésén is, kidolgoztuk az átalakítás koncepció tervét, felmértük az épület műszaki állapotát, elkészítettük az építészettörténeti dokumentációját, sőt, a folyamatos karbantartási munkálatokra is odafigyelünk.
Örömünkre szolgál, hogy immár hasonlóan gondolkodunk a magyar építészeti élet meghatározó szakmai szervezeteivel, a minisztériummal az ikonikus Ötpacsirta utcai Almássy-palota építészeti közéletben – és általában a kultúrában – betöltött múltbéli, de különösen jövőbeni szerepéről. Ahogy miniszter úrnak megfogalmazott válasz levelünkben is megírtuk: "A palota elválaszthatatlanul egybeforrt a több mint 120 éves Magyar Építőművész Szövetséggel és az általa képviselt, önmagán túlmutató magyar építészet ügyével. Történelmi események színhelye, innen indult többek között az erdélyi magyarság identitását alapjaiban megrázó romániai falurombolás elleni tiltakozóhullám a MÉSZ által megfogalmazott felhívással, 1988. június 8-án. Nagy jelentősége van annak, hogy az ÉKM aktív támogatásának köszönhetően ez a hely továbbra is az építészet és a társadalom közösségi céljait, egymásra találását szolgálhatja. A MÉSZ partner ebben az együttműködésben és az építészet érdekképviseleti szervezeteivel intenzív párbeszédet kezdeményez a palota építészeti kulturális intézményként való működésének lehetőségeiről. Fontosnak tartjuk a már meglévő közösségi helyekkel és különösen a tervezett új Magyar Építészeti Központ és Múzeum szervezetével való együttműködés formáinak kidolgozását. Célunk egy fenntartható, az építészet és társadalom kapcsolatát erősítő, általában a művészetek társadalmi presztízsét emelő intézmény programjának megfogalmazása, ami a többi szervezetekkel hálózatba szerveződve, egymást kiegészítve és segítve hatékonyan hozzájárul a sokszínűség és építészeti-környezeti minőség eléréséhez." Ehhez ajánlom fel tudásomat, tapasztalatomat most is, tovább vállalva a munkát és felelősséget a régi új csapattal, ugyanakkor két elnöki ciklus után egy sorral hátrább lépve, és átadva az elnöki teendőket barátomnak Nagy Csaba építésznek. Folytassuk az ő vezetésével a jövőben is a megkezdett munkát, és dolgozzunk továbbra is azon, hogy a magas színvonalú, alkotó építész munka megbecsült, és példa értékű eredményei elismertek legyenek. Köszönöm mindenkinek a támogatását, erősítő bizalmát, és kívánok jó munkáját a jövőben is! Jó veletek együtt dolgozni!
 
Krizsán András DLA
Minden ami építészet - AHA!


Utolsó módosítás: 2024.05.31 18:58

Galériák


1 | 2 |

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2024 Magyar Építőművészek Szövetsége