Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2023. december 08. 17:46
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2017.07.31

III. Nemzetközi Tudományos Konferencia

A HATÁRVIDÉK REGIONÁLIS ÉPÍTÉSZETI KULTÚRÁJA Sacrum - profanum - sacrum. A Szakrális építészet és művészet alakulásai és átalakulásai

2017. áprilisában "Sacrum - Profanum - Sacrum" címmel nemzetközi konferencia zajlott Lengyelországban az UIA Szakrális Helyek Munkacsoportjának szervezésében. A konferencián részt vett Csanády Gábor DLA építész, főiskolai tanár a MÉSZ és Magyarország képviseletében. A konferencia egy deklarációt fogalmazott meg, amelyben kiáll a szent helyek átalakítása ellen. Most mi is közzétesszük ezt a felhívást Professzor Jerzy Uścinowicz, az UIA Szakrális Helyek Munkacsoportja vezetőjének kérésére, hogy a kiáltvány jusson el minden építészhez, intézményhez és az UIA közelgő Kongresszusára is, mert azonnali intézkedés lenne szükséges, hogy megakadályozzák a világ megalázását és az emberi kultúra lelki javainak pusztítását, és hogy megállítsák az építészek munkájának megszentségtelenítését.

KIÁLTVÁNY

Mi, a III. „Sacrum - profanum - sacrum. A Szakrális építészet és művészet alakulásai és átalakulásai a XX.-XXI. században”, A HATÁRVIDÉK REGIONÁLIS ÉPÍTÉSZETI KULTÚRÁJA Nemzetközi Tudományos Konferencia résztvevői, amely Varsóban és Supraślben, 2017. április 21-23. között került megrendezésre, mély aggodalmunkat fejezzük ki az erős és tartós intolerancia, a tudatlanság és olykor agresszív cselekmények ellen, amelyek a különböző nemzetek, kultúrák és vallások szellemi örökségét érik, az élet folyamatos globális szekularizációjának következményeként, valamint azért, mert a vallást már nem tekintik az emberi élet és a kulturális örökség forrásának.

A kultikus tárgyak, emlékhelyek és szakrális helyek ma is gyakran válnak rombolás és meggyalázás áldozataivá. Gyakran illetlen célokra használják ezeket, ami nem méltó spirituális jellegükhöz. A spirituális környezetükből kiszakítva, karikatúrává válnak. A kultúra eltávolodik eredeti létrehívó közegéből. Nagyon veszélyes jelenség ez, mivel a kultúra forrását érinti, legfőbb alapértékeit, mint az igazság, a jóság és a szépség.

Rendkívül aggasztónak találjuk a szellemi kultúrával és az emlékezettel kapcsolatos helyszínek állapotát, ezért minden ország kormányát és politikai hatóságát felszólítjuk olyan építészeti politika folytatására, amely ezen értékek védelmére törekszik további pusztulásuk megakadályozása érdekében. Üzenetünket elsősorban az építészeknek címezzük, kérjük, hogy tartsák tiszteletben a világ összes helyi közösségének szellemi és kulturális örökségét, és kötelezzék el magunkat azok védelmére és a fenntartására.

Egyhangúan támogatjuk az egyének és minden társadalmi és intézményi testület, különösen az UIA „Spiritual places” munkaprogramjának intenzív szerepvállalását ebben. Nagyra értékeljük ezt a tevékenységet és kinyilvánítjuk egyöntetű támogatásunkat tudományos és szakmai területeinken, mindemellett a Nemzetközi Építész Szövetség támogatását is hasonlóképpen kérjük. Létfontosságú megszüntetni az ember szellemi kulturális műveinek mind gyakoribb megsemmisítését, és meg kell állítani a szakralitás leértékelődésének veszélyes tendenciáját az építész munkájában és az általa létrehozott kultúrában.

Kérjük, hogy ezt a nyilatkozatot közöljék a tagállamok az UIA Kongresszusán 2017-ben Szöulban, és hogy a probléma súlyának megfelelő hivatalos intézkedéseiket tegyék meg.

Aláírók:


Utolsó módosítás: 2017.07.29 14:28

Kapcsolódó dokumentumok:

Kiáltvány

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2023 Magyar Építőművészek Szövetsége