Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2023. december 08. 18:16
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2023.10.04

Építészet világnapja

a MÉSZ székházban

Hétfőn, 2023. október 2-án, tartotta Építész világnapi rendezvényét a Magyar Építőművészek Szövetsége. A rendezvény a Kós-teremben került megrendezésre. Az előadók országuk elismert építészei, a prágai és a krakkói építész kar vezetői, építészeti szakmai szervezetek vezető képviselői voltak. Az előadások bemutatták, hogy miben közös és miben különbözik az építészeti nyelv a régióban. Mi köti össze kortárs építészetben ezeket a földrajzilag, történelmileg és kultúrában is sokszínű, de sok tekintetben hasonló országokat. Az esemény díjátadóval zárult.

Az esemény egy ünnepélyes megnyitóval indult, ahol Lánszki Regő az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, országos főépítész mondott köszöntőt. Lánszki hangsúlyozta, hogy folyamatban van az új magyar építészeti központnak a tervpályázata és bíznak benne, hogy sikeres lesz és méltó helyre kerül. Másrészről a parlamentbe benyújtásra került, hogy december 16-át, azaz Kós Károly születésnapját a magyar építészet napjává kívánják tenni. Hozzátette, hogy ezen a napon az eddigi díjak mellett, egy új, egyfajta csúcsdíj bevezetésére is tettek már javaslatot, ami nem más mint a Kós Károly életmű díj, ami egy olyan díj, mely nem csak a szakmaiságot, de a társadalmi felelősséget is méltón fogja reprezentálni. Ez jelent országhatárokat is, de adott esetben szakmai határokat is, mivel nem csak építészek, hanem település tervezők és közösségben gondolkodók fogják tudni megkapni. 

Majd ezt követően dr. Hajnóczi Péter a Magyar Építész Kamara elnöke. Herczeg László alelnök a Budapesti Építész Kamara elnöke. Herczeg László szerint az építészet egy nagyon fontos aspektusa, hogy legyen igazi diskurzus az építészetről, amihez kellenek jó tervek, melyekről érdemes beszélni, ezekhez viszont az kell, hogy legyenek tervpályázatok. Végezetül Krizsán András DLA a Magyar Építőművészek Szövetség elnöke mondta el ünnepélyes beszédét.

Az esemény  ezt követően egy nem mindennapi kiállítás megnyitásával folytatódott. Ahol a Stempel és Tesař építésziroda képeit láthattuk. A falon fellelhető Stempel és Tesař híres passzívház, amiről előadásában később mesélt is. A házról érdemes megjegyezni, hogy az épület délnyugati irányban egy teljesen benőtt kertbe nyílik. Az alaprajz egy negyedkörre emlékeztet, az építészek a külső és belső térkialakításban is kihasználták a beton és a fa épületelemek kontrasztját. A lekerekített fal és a mennyezetek fából készültek, míg a falazat többi része a tartósság és az élettartam növelése miatt betontömbökből épül fel. A teljesen üvegezett homlokzat antracit keretes ablakokból áll, amely nyitottságot és természetközeli érzést biztosít a lakóknak.

A kiállítást Szalai András nyitotta meg.

A következő nagy blokkban a  „Kortárs Közép Európai építészet a V4+ országokban” konferencia vette kezdetét. A konferencia angol és magyar nyelven hangzott el.

Első előadó Jan Stempel  volt Csehországból. Janról érdemes megjegyezni, hogy elenleg saját

építész irodájában, a Stempel & Tesarban dolgozik, és a Cseh Műszaki Egyetem Építészeti Karán tanít. Jan elmondta, hogy szerinte és építész társai szerint is, az építészetben akármit lehet csinálni, csak nagyot kell álmodni. 

Krzysztof Ingarden Lengyelországból érkezett a Mész székházába.Krzysztof a krakkói egyetem dékánja. Krysztof előadásában elmesélte hogy irodájukat 1989-ben alapították. Elmondta, hogy mennyire szerencsés generáció vagyunk, olyan szempontból, hogy az építészet a kezünkben van, csak találjuk meg az utunkat, mely egybevág a modernitással, megértéssel, a hagyományok és lokalitás megőrzésével. Előadásban többek között bemutatta a 2005-ben tervezett Lengyek pavilont, amit Japánban mutattak be. 

Rajtuk kívűl Juraj Hermann Szlovákiából, Pavol Paňák szintén Szlovákiából tartottak előadást.

Juraj Hermann egy videóban mutatta be legújabb projektjét, mely egy pozsonyi villamosenergia-vállalat épülete volt. Pavol Paňák a kortárs szlovák építészet egyik legfontosabb képviselője. A Szlovák Műszaki Egyetem (a mai STU) építészeti karán végzett.Az építészet számára egy olyan eszköz, amelyben bonyolult eszközök inspirálnak, de érdekesek is egyben. Az előadásában beszélt egy pozsonyi víztorony felújításáról, melynek átalakítása sok szempontból is elismerésre méltó. 

Tomáš Krištof Szlovéniából. Az utóbbi években az 1950-es és 1960-as években épült lakóházak felújításában vett részt. Munkáit többek között bemutatták a Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálén és a svédországi Smalandban megrendezett Architecture of Necessity kiállításon.

Földes László Magyarországról tartott egy 25 perces előadást. Földes fontosabb munkái többek között: Három lakóház, Hollandia, Maassluis (1999); W.E.T. Innovációs Központ Pilisszentiván (Petho L. 2002),; Toldy Gimnázium Tornaterme, Budapest (2004), Ladányi-ház, Nagykovácsi (2005) Igazságügyi Központ Debrecen (Koller J. 2006). Elsőként építette be Losonczi Áron világhírű találmányát a “fényáteresztő betont” a Szilas-pataknál tervezett családi házba, ezzel az épülettel 2005-benelnyerte a Média Építészeti Díjat.

A nap második felében került sor a MÉSZ által alapított Magyar Építőművészetért érem ünnepélyes átadására. A díjat minden évben az Építészet világnapján egy olyan magyar építész, képzőművész, fotóművész, író, irodalmár, elméleti szakember vagy közéleti személyiség veheti át, aki munkájával érdemben segíti a magyar építőművészet nemzetközi elismertségét. Az idei díjazott Klein Rudolf, az Óbudai Egyetem professzora az MTA doktora. Kutatási és oktatási szakterülete az építészettörténet és az építészetelmélet. Klein Rudolf professzor szűkebb és tágabb értelemben vett hazánk építőművészetének aktív művelője és képviselője.  A felsőoktatás keretein belül az épített múltunk, az épített környezetünk gondolkodásmódjának formálója.  Kutatásai és publikációi alappillérek mind az egyes alkotók, illetve korszakok tekintetében, de léptékben és módszertanban egész történelmi korszakokat tipológiai és morfológiai értelemben is összefoglal.  Eközben megtartotta szerves kapcsolatát szülővidékével, munkássága réven életben tartja azt.  

A nap végén kerültek átadásra a MÉSZ-MÉK Diplomadíjak 

Kert és Tájépítészeti tagozat : 

Diplomadíjas: Richter Noémi Alexandra
Diplomadíj dicséret: Lach Bálint.  

 

Belsőépítészeti tagozat

Diplomadíjas: Török Fanni Júlia
Diplomadíj dicséret: Sipos Barnabás 
Diplomadíj dicséret: Süttő Rita 

 

Műemlékvédelmi tagozat:

Diplomadíj: Tihanyi Dóra 

 

Építész diplomadíjak:

Diplomadíj dicséret: Dresch Anna és Rostás Regina

 

Építész Diplomadíjas és a Graphisoft Magyarország különdíját kapta : Weisz Mátyás 

A nap zárásaként pedig egy  építész parti vette kezdetét. Egy  kötetlen formátumú baráti beszélgetés alakult ki a Székház udvarán.


Utolsó módosítás: 2023.10.04 21:14

Galériák


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2023 Magyar Építőművészek Szövetsége