Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2024. március 01. 18:40
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2021.07.27

Díjátadó

Lezajlott a 32. Csonka Pál Emlékérem díjátadó ünnepsége a MÉSZ Székház kertjében.

Ezúton is gratulálunk Dr. Sajtos István Úrnak a kitüntetéshez.
 
Mindenkinek köszönjük a részvételt, különösen a Csonka-család tagjainak, hogy megtiszteltek minket a jelenlétükkel.
 
Alább olvashatják Szabó Levente laudációját:

Sajtos István munkásságában meghatározó szerepet tölt be a mérnöki és építészeti problémák összekapcsolása.
 
Több, mint három évtizede vesz részt építészképzések tartószerkezeti oktatásában. Előbb az Ybl Miklós Főiskolán, később a BME Építészmérnöki Karának képzésébe kapcsolódott be, ahol 11 évig tanszékvezető is volt a Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszéken. A Tartószerkezetek Modellezése c. tárgy előadójaként különös hangsúly fektet arra, hogy a tartószerkezeti konstrukciók építészeti koncepcióra való hatását bemutassa a hallgatóknak. Komplex és diplomatervek tartószerkezeti konzulenseként ennek nem csak alapelveit mutatja be, de konkrét tervfeladatokon is végig kiséri a tervezés folyamatát. A Betonkenu versenyek keretén belül csaknem egy évtizede lelkes hallgatói csapatokkal bizonyítja, hogy egy-egy szerkezeti anyagot szokatlan környezetben és szokatlan formában hatékonyan lehet használni.
 
Sajtos István az utánpótlás nevelés fontos személyisége az Építészmérnöki Karon. Négy doktori fokozat született a témavezetésével, és jelenleg is két jelölt készíti nála a dolgozatát. Tanítványain keresztül is biztosítja az építészmérnöki képzésen Csonka Pál hagyományainak folytonosságát. A Csonka Pál Doktori Iskolában törzstag, és aktívan részt vesz az oktatásban is: Dr. Krähling Jánossal közös tantárgya az Épületszerkezet-történet, ahol is az építészeti szerkezetek fejlődésén keresztül mutatják be a tartószerkezeti rendszerek hatását az építészeti téralakításra.
 
Sajtos István publikációs munkáságában is szerepet kap a tartószerkezeti és építészeti kérdések összekapcsolása. A számos mechanikai cikk mellett a kari építészeti és szerkezeti oktatással kapcsolatban Krähling Jánossal és kollégáival közösen jelentetett meg cikkeket. Gáspár Orsolyával és Mándoki Rékával közösen publikált hiánypótló cikket a magyarországi héjépítészetről. Jelentek meg cikkei a történeti épületek lépcsőszerkezeteinek témájában és az építészeti tér és szerkezetválasztás témájában is.
 
Aktív szervezője volt Pier Luigi Nervi olasz konstruktőr életművét bemutató kiállításnak 2016-ban. Polónyi István Németországban élő magyar konstruktőr, a dortmundi iskola megteremtője életművét bemutató kiállítás és workshop szervezésében is részt vett 2017-ben. A magyar héjépítészetet bemutató kiállítás egyik főszervezője volt 2016-ban.
 
Sajtos István diplomájának megszerzését követően szerkezettervezőként és szakértőként is aktívan dolgozik. Az utolsó két évtizedben a tanszéki szakértésekben vesz részt aktívan. Szakterülete a falazott szerkezetek vizsgálata, ahol történeti szerkezetek szakértésében (Soproni Tűztorony, Kolozsvári Szent Mihály templom, Esztergomi vár), új termékek fejlesztésében (Wienerberger falazatok), földrengésvédelmi kérdések vizsgálatában és a szabványosításban is aktív szerepet vállal.
 
Munkájával közvetlenül is ápolja és biztosítja az érem névadója örökségének továbbélését a műegyetemi oktatásban, az építészeti és tartószerkezeti gondolkodás integrációját. Erről építészhallgató koromtól fogva egészen a legutóbbi időszakig, jóideje az Építészmérnöki Karon kollégájaként – sokakkal együtt – meggyőződhettem. Mindezért – csatlakozva Dr. Hegyi Dezső tanszékvezető tavalyi ajánlásához – jó szívvel és szakmai meggyőződéssel javasoltam, terjesztettem fel a Műegyetem Középülettervezési Tanszékének vezetőjeként, a MÉSZ elnökségi tagjaként, hogy az idei évben Dr. Sajtos István nyerje el ezt a megtisztelő díjat.


Utolsó módosítás: 2021.07.24 11:42

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2024 Magyar Építőművészek Szövetsége