Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2023. december 08. 18:05
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2023.10.07

ACA20 - Beszámoló

2023. szeptember 17-23 között rendezték meg az ACA20-at, az ázsiai építészszakmai szervezeteket tömörítő ARCASIA (Architects Regional Council Asia) kongresszusát.

Minden alkalommal más-más tagország felel a szervezésért és ad helyszínt a rendezvénynek.. Idén a Fülöp-szigetek adott otthont neki, az UAP (United Architects of the Philippines) szervezésében. Az UAP megtisztelő meghívásának köszönhetően vett részt a rendezvényen a MÉSZ képviseletében Krizsán András (elnök) és Fátyol Tibor (Külügyi Bizottság).

 

A kongresszus mottója: Paghahabi, azaz a jövő környezetének szövete és szövése

Az Ázsiai Építészkongresszus (ACA) egy kétévente megrendezésre kerülő nagy regionális építészeti kongresszus, melynek célja a regionális kihívásokról, kezdeményezésekről és fejlesztésekről szóló stratégiai viták és szellemi eszmecserék elősegítése több száz építész között. A Fülöp-szigeteki Egyesült Építészek által szervezett ACA 20 kiemeli a szükségességét, hogy a jövőbe tekintsünk, egy olyan világ érdekében, amely túllépi a jelen határait.  A konferencia az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP - United Nations Development Programme) által bevezetett, az átalakuló változásokra adott ázsiai választ helyezi a középpontba, amelynek célja "egy új kultúra kialakítása: amely elfogadja a komplexitást, aktívan kezeli a kockázatokat, folyamatosan alkalmazkodik és tanulni törekszik az eredmények elérése mellett" a Covid-19 világjárvány közepette.

A "szövés" szó mirákulumos képeket, szimbólumokat és gondolatokat idéz. Ha túllépünk a hétköznapibb, egyértelműbb értelmezésünkön, amikor a tárgyak felépítésének leírására használjuk, akkor kezdjük látni, hogy mélyebb jelentése is lehet: hogy a szépen szőtt szőnyegek nagyon erősek és ellenállóak a legtöbbféle nyomással szemben. A szövés a kultúráról is szól, amely egy hely biológiai sokféleségéhez kapcsolódik; a hatások összeolvadásáról és arról, hogy mindez hogyan alakítja a történelmet, valamint az együttműködést a munka, az alkotás és a feltalálás terén.

A kongresszus témája kreatív módon cselekvésre hív fel a szövés művészetének metaforáján keresztül.

A kongresszus főbb al-témakörei:

  • közösségi és társadalmi reziliencia
  • rugalmas és alkalmazkodóképes környezetek
  • építészeti oktatás a jövőre felkészítés jegyében
  • fenttarthatóság és a jövőnk

Az eseménysorozatot egy gálaest nyitotta meg, melyen ünnepélyesen bevonultak a tagállamok képviselői, egy-egy zászlóval. A köszöntő és megnyitó beszédeket követően sor került az ARCASIA Awards for Architecture, azaz a AAA Awards átadására, a döntős projektek bemutatására, majd a díjak átadására. Kategóriák: lakó projektek, közcélú épületek, ipari épületek, védett/műemlék épületek falújítása, integrált fejlesztések (előző kategóriák egyszerre, összetettebb projekteknél), és „különleges” díj kategória (társadalmilag felelős és fenntartható építészet jegyében)

Az ACA20 ezt követőm alapvetően két részből állt: a kongresszus előadásai, kerekasztal beszélgetései, valamint a diák jamboree. 

Mind a két esemény sorozaton jellemzően az ázsiai tagországokból érkeztek előadók, (építészeti alkotás, oktatás, szakmapolitika, kutatás-innováció képviselői), de a szervezők figyeltek arra is, hogy a világ más régióiból is legyenek jelen előadók. 

A kongresszuson rendkívül tág spektrumon mozogtak az előadások, az ideiglenes vagy megfizethető otthonteremtési programok keretében megvalósult menedékek, lakó projektektől az automatizált, sofőr nélküli városokig, „robotbarát” (már megvalósult, működő!) irodaházakig. Ugyanez igaz volt az építészeti oktatást bemutató előadásokra, különböző társadalmi csoportok hatókörén belül, gazdaságilag szegényebb és fejletteb országok körülményei között.

A „student jamboree” résztvevői az egyes tagországokból érkező ázsiai építész egyetemisták voltak. Országonként pár diák vett részt. Több meghívott előadó tartott előadásokat számukra angolul. A MÉSZ részéről Krizsán András, a MÉSZ elnöke mutatta be részletesen előadásában a „Nagyapám háza” programot és képzést, mely már több éve sikeresen zajlik a MÉSZ gondozásában.  Az előadás az építészeti oktatás, továbbképzés egy különleges műfajába adott betekintést, ugyanakkor szervesen kapcsolódott a fentarthatóság és ökologikus építészet szempontjaihoz.

Az előadásokat kerekasztal beszélgetések szakították meg, ahol a diákok kérdezhettek az előadóktól, valamint voltak csoportos foglalkozások is. Különböző feladatokat kaptak a diákok, melyeket vegyes csapatokban kellett megoldaniuk. Egy csapatban legalább 4-6 különböző ország diákjai voltak vegyesen.

A foglalkozások, beszélgetések kifejezetten kötetlenek voltak, az egyetemisták rendkívül élvezték, hamar oldódtak, aktívan vettek részt a feladatokban és beszélgetésekben.

Az utolsó napon még egy „építész olimpia” is megrendezésre került, ahol a már gyakorló építészek különböző generációi, a diákokkal vegyesen, országtól függetlenül random módon csapatokat alkotva különböző sporteseményeken versenyezhettek.


Utolsó módosítás: 2023.10.07 19:50

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2023 Magyar Építőművészek Szövetsége