Magyar Építőművészek Szövetsége | környezet, kultúra, nevelés
   2024. április 13. 10:48
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
környezet, kultúra, nevelés

belföld | külföld aktuális | archív   

2018.12.10

Épített környezeti nevelés

Built Environment Education (BEE)

Az épített környezeti nevelés, angolul Built Environment Education (BEE) a MÉSZ számára kitüntetett fontosságú terület, amelynek célja a felnövekvő generáció érzékenyítése a tér, az építészeti gondolkodás és az építészek által létrehozott értékek iránt. Az építészek szándéka, hogy ismeretek, tények, gondolkodásmódok és élmények segítségével javítsuk a gyerekek és fiatalok környezet iránti érdeklődését és felelősségérzetét, erősítsük környezettudatos viselkedését és tudatosítsuk a helyi és nemzeti identitásban szerepet játszó épített emlékek fontosságát. Hisszük, hogy az iskolai környezetben megvalósuló környezeti nevelés számos kompetenciát és többféle készséget fejleszt, köztük a vizuális és téri intelligenciát, nyelvi készségeket, manualitást illetve a döntéshozás, programalkotás, csoportmunka és komplex tervezés folyamatait.

Az építészek közül sokan már ma is aktív szereplői a környezeti nevelésnek. Táborok, délutáni programok, a helyi környezet megértését szolgáló események, esetenként iskolai programok szervezésével, kiadványok és kiállítások létrehozásával már több évtizede tevékenyek ezen a területen. A MÉSZ célja közös platformot és hátteret biztosítani a meglévő kezdeményezéseknek, tudással és kommunikációval segíteni az épített környezeti nevelést Magyarországon.

Az épített környezeti nevelés jogi hátterét a 1032/2015 és 1567/2015 számú  Kormányhatározat és a Nemzeti Építészetpolitika című kiadvány rögzíti. Ehhez kapcsolódóan, a MÉSZ, mint az építészek világszervezetének magyar partnere, aktívan részt vesz az UIA Architecture and Children munkacsoportjában. Delegáltja Somogyi Krisztina építészkritikus, vizuáliskörnyezet-kutató, az ELTE Pszichológiai Doktori Iskola doktorjelöltje.

2018-ban a nemzetközi munkacsoport Budapestet választotta konferenciája és programalkotó megbeszélése helyszínének, az esemény várható időpontja 2019 májusa.

Épített környezeti neveléssel számos szervezet foglalkozik. A legfontosabb alkotócsoportok linkjeit annak érdekében adjuk közre, hogy az érdeklődők a témáról minél árnyaltabb képet kapjanak. Az épített környezeti neveléssel foglalkozók jelentkezését örömmel fogadjuk.

kapcsolat: Somogyi Krisztina krisztina.somogyi@plusminus.hu

UIA Architecture and Children munkacsoport https://www.architectureandchildren-uia.com

kultúrAktív https://kulturaktiv.hu

Gyík Műhely http://www.gyikmuhely.hu

Bartók Vizuális Műhely https://www.facebook.com/pages/category/Community/Bartók-Vizuális-Műhely-Ép%C3%ADtőtábor-596685613823174/

 A közreadott képek a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vizuális kultúra foglalkozásain készültek. Tanár: Mészáros Zsuzsanna


Utolsó módosítás: 2019.01.14 18:51

Galériák


1 | 2 | 3 |

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2024 Magyar Építőművészek Szövetsége