Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2023. december 08. 18:03
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| külföldi sikereink

belföld | külföld aktuális | archív   

2012.11.29

Europa Nostra nagydíj 2009

Mátra Múzeum, Orczy kastély és kertje, Gyöngyös

Az Europa Nostra azzal a küldetéssel létesült, hogy tudatosítsa és megvédje a jelen és a jövő nemzedékei számára azt az értéket, melyet Európa egyedülálló és gazdag kultúrális öröksége jelent.

Az Europa Nostra több mint 400 aktív örökségvédelmi szervezet reprezentatív platformja, és hangot ad annak az európai polgári társasadalomból alakult hatalmas mozgalomnak, mely a nemzetközi testületek irányában is aktív tevékenységet folytat, különösen az Európai Unió intézményeivel, az Európa Tanáccsal és az UNESCO-val kapcsolatban. Az Europa Nostra határozott célja, hogy az örökségvédelmet és annak jótékony hatásait a közfigyelem középpontjába állítsa, valamint hogy az örökségvédelemnek elsődlegességet biztosítson a közgondolkodásban - mind európai, mind nemzeti szinten.
Az Europa Nostra támogatja az olyan nemzeti és nemzetközi mozgalmakat, melyek Európa veszélyeztetett örökségeinek megőrzését és megmentését szolgálják. A magyarországi városvédő, -szépítő egyesületek 1986-ban alakították meg szövetségüket Város- Község Védő és Szépítő Egyesületek Szövetsége néven. A Szövetség 1991-ben változtatott nevén, azóta Város- és Faluvédők Szövetsége néven működik.
A Szövetség célja: a magyarországi települések természeti és épített értékeinek védelme, a tájhoz, történelemhez, településszerkezethez illő fejlesztése, szépítése, a helyi hagyományok, a kultúra feltámasztása, gyarapítása.
A Szövetség jelenleg mintegy 250 tagegyesületet tömörít. Az Europa Nostra 1991-ben vette fel tagjai sorába Hungaria Nostra néven. Az Európai Uniós Kulturális Örökségi Díj / Europa Nostra Díjakat az Európai Bizottság és az Europa Nostra közösen indította útjára 2002-ben, hogy ezzel jutalmazza meg Európa kulturális örökségének területén történt kiemelkedő kezdeményezéseket több kategóriában: épületek helyreállításától és új hasznosításától, valamint a városi és vidéki tájrehabilitációtól kezdve régészeti feltárások bemutatásán át egészen a művészeti gyűjtemények gondozásáig. Szintén kiosztásra kerülnek díjak a kuturális örökséghez kapcsolódó kutatási és oktatási programok, valamint az örökségvédelemhez hozzájáruló magánszemélyek és szervezetek kiemelkedő és odaadó mukájáért.
A díjazási rendszer célja, hogy támogassa a magas színvonalat és a kiváló szakértelmet az értékvédelem gyakorlati alkalmazásában, valamint hogy erősítse az országok közötti
kapcsolatokat az örökségvédelem területén. Ezeket a díjakat az EU Kulturális Programja finanszírozza, mely a kultúrához kötődő emberek és ötletek határokon átívelő mobilitását hivatott támogatni, így elősegítve a kultúrák közötti párbeszédet.
2009-ben az Európai Unió és az Europa Nostra 28 díjnyertest választott ki az „Európai Uniós Kultúrális Örökségi Díj / Európa Nostra Díjak“-ra benyújtott pályázatok elbírálása után. A különböző kategóriákban ebben az évben 24 országból 138 pályamű érkezett be.
A díjkiosztó ünnepségen, a szicíliai Taorminában hét nagydíj-nyertest hirdettek ki, amelyek között szerepelt a gyöngyösi Orczy kastély rekonstrukciója is.


Utolsó módosítás: 2012.11.29 07:48

Kapcsolódó dokumentumok:

Az épületegyüttes építészeti leírása

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2023 Magyar Építőművészek Szövetsége