Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2023. január 31. 04:22
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2022.09.11

„Oltári Múlt”

A Magyar Építőművészek Szövetsége felhívása buszos szakmai tanulmányúton való részvételre

A Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Urbanisztikai Társaság Örökséggazdálkodási Tagozata közösen szakmai buszos kirándulásokat szervez.

2022. szeptember 24., szombaton három Heves megyei település (Feldebrő, Verpelét, Tarnaszentmária) középkori templomainak felfedezésére invitáljuk az érdeklődőket.

Regisztráció és további információk: szakmaiut@oltarimult.hu

+36 20 312 5925

A szakmai kirándulás részvételi díja: 13.500 Ft/fő, mely tartalmazza az utazás teljes költségét, a busz bérlését, a szakértői díjakat, esetenként a belépőt, a templomi adományokat és az audio guide készülék bérlését. A szakmai utakért az építészkamara kreditpontot biztosít.

Program :

8:00 indulás Budapestről

Feldebrő: A templomot ismerteti Lénárt Gabriella helyi idegenvezető, Kárpáti János régészeti ásatás vezető, szakértő, a templom régészeti kutatásában résztvevő régész, továbbá Boros András tervező építész, a lézer scannelés műemléki alkalmazásának szakértője, a templom kutatásában résztvevő szakember.

Szent Márton püspök római katolikus plébániatemplom, az Aba nemzetség ősi családi temploma. A nyugati és keleti kereszténység kultúráját ötvöző, egyedülálló építészeti kialakítású altemplom Magyarország legrégebbi, legkiemelkedőbb műemléke. Öthajós centrális elhelyezkedésű, rokonságot mutat a grúz és örmény templomokkal.

Verpelét: Ismerteti Kárpáti János régészeti ásatás vezető, szakértő, a templom régészeti kutatásában résztvevő régész.

Krisztus Király római katolikus kora középkori eredetű templom. Az 1958. évi helyreállításkor Détsy Mihály építész vezetésével került kibontásra a templom jobb oldalhomlokzatának román stílusú kapuja, három ablaka, amelyekben kisebb gótikus ablakok kerültek felszínre, egyiken indás festéssel. A torony alja oldalfalaiban egy-egy árkádos ülőfülke található, fönt a boltozat csehsüveg típusú. A kórusalja háromszakaszos és keresztboltozatokkal fedett.

Tarnaszentmária: Ismerteti M. Anda Judit vezető tervező építész, műemléki szakértő, az egykori Országos Műemléki Felügyelőség vezető tervezője, aki a templom helyreállításának tervezését végezte.

Sarlós Boldogasszony honfoglalás kori, egyhajós, keletelt, patkó-íves apszisú templom. Emelt szintű, szegmentíves dongával és nyújtott félkupolákkal boltozott szentélyében az apszis előtt oldalapszisokkal bővített előtér található.

16:15 érkezés Budapestre


Utolsó módosítás: 2022.09.11 22:34

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2023 Magyar Építőművészek Szövetsége