Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2023. szeptember 26. 08:07
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2017.05.08

Okos Város megoldások egy helyen

Nemzetközi szinten is egyedülálló Okos Város weboldalt indított a Lechner Tudásközpont.

A hazai és nemzetközi projekteket bemutató Okos Város Online Példatárban több száz érdekes gyakorlat között böngészhetünk. A térképes keresőfelülettel ellátott, naprakész adatbázis eredményes példákon keresztül mutatja be az okos város fejlesztések sokszínűségét.

A Lechner Tudásközpont elindította Okos Város Online Példatárát. A térképes felületen több száz konkrét hazai és nemzetközi jó példa között lehet böngészni, különböző szűrési kategóriákkal. Az egyes projekteket rövid leírás és kép is illusztrálja, kiegészítve a fejlesztő cég vagy város elérhetőségeivel. Az adatbázishoz külön használati útmutató is készült, mely még gördülékenyebbé teszi a felület használatát.

Az okos város fejlesztésekre irányuló kreatív ötletek és megoldások repertoárja töretlenül bővül szerte a világon, nem könnyű lépést tartani a legújabb projektekkel, termékekkel, szolgáltatásokkal és szervezetekkel. Erre nyújt megoldást a naprakész, folyamatosan bővülő Példatár. Olyan jó gyakorlatokat ismerhetünk meg, mint például az Ivócsap projekt. A szerkezettel bármely magyarországi tűzcsapot másodpercek alatt ivókúttá alakíthatjuk anélkül, hogy annak eredeti tűzbiztonsági funkciója sérülne. Az ivócsapokat elsősorban önkormányzatok és vízműszolgáltatók figyelmébe ajánlják a tervezők minden olyan magyarországi településen, ahol a köztereken nincsen elég ivókút.

A FloodCom árvízvédelmi szimulációs játék a holland árvízvédelem komplexitását és a vészhelyzetek általános észrevétlenségét hivatott modellezni és bemutatni, emellett segít a kooperációs készségek fejlesztésében vészhelyzetek menedzselése idején. A Rotterdami Főiskolán fejlesztetett játék kifejezetten vízgazdálkodási és katasztrófavédelmi szakemberek számára készült, a különböző szcenáriók a Rotterdam városát fenyegető valós veszélyeken alapulnak.

A holland demencia-falu, De Hogeweyk célja, hogy lakói aktívan, - amennyire csak lehet - a korábbi életükben megszokott rutin szerint töltsék mindennapjaikat. A falunak saját boltja, kávézója, sőt színháza van, de működik itt fodrászüzlet, sok a kiskert és egy komplett városias köztérrendszer is hozzájárul a jó közérzet megteremtéséhez. A falu körül húzódó kerítés és az őrzött kapu biztosítja, hogy a betegek biztonságban legyenek saját világukban.

A korábban PDF formátumban letölthető Példatár online verziója a Lechner Tudásközpont oldaláról, vagy az okosvaros.lechnerkozpont.hu oldalon érhető el. Az okos város szolgáltatások szervezeti- és tudásplatformjaként kijelölt Lechner Tudásközpont okos város fejlesztésre irányuló tevékenységének bemutatása és az ahhoz kapcsolódó szakmai dokumentumok az új felületen is hozzáférhetőek.


Utolsó módosítás: 2017.05.08 12:17

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2023 Magyar Építőművészek Szövetsége