Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2023. március 25. 05:04
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2021.09.26

Köszöntő

Qi Dayu Kína magyarországi nagykövetének köszöntője a "GONDA - SANGHAJ ULTRAMODERN MAGYAR ÉPÍTÉSZE" című kiállítás megnyitón

Tisztelt Menczer Tamás úr, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tájékoztatásért és Magyarország Nemzetközi Megjelenítéséért Felelős Államtitkára!

Tisztelt Vashegyi György úr, a Magyar Művészeti Akadémia Elnöke!

Tisztelt Krizsán András úr, a Magyar Építőművészek Szövetségének Elnöke!

Tisztelt Dr. Almássy Kornél úr, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatója!


Szeretném kifejezni meleg gratulációmat Gonda Károly magyar építész életművét bemutató kiállítás sikeres megrendezéséhez a Magyar Építészeti Múzeumban, aki egy mester építész Kínában. Ezúton szeretném kifejezni őszinte tiszteletemet a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, a Magyar Művészeti Akadémiának, a Magyar Építőművészek Szövetségének és a Magyar Építészeti Múzeumnak, hogy gondosan megszervezték ezt a kínai-magyar barátságra nézve különleges jelentőségű építészeti kiállítást. Szeretném kifejezni minden jelenlévő vendégnek szívből jövő köszönetemet a kínai-magyar barátság és a kétoldalú kapcsolatok erőteljes előmozdításáért. A magyar építészeti szakértők kutatása eredményeként,  Hudecz László után egy másik tehetséges magyar építész lépett a kínai és a magyar nép látóterébe. Az 1920-as és 1930-as években Gonda Károly sok gyönyörű és sikeres építészeti alkotást tervezett Sanghajban, és kitörölhetetlenül hozzájárult Sanghaj látképének kialakításához, valamint hídként fontos szerepet játszott és hozzájárult a kínai-magyar kulturális együttműködéshez. Művei a mai napig ragyognak, és gyönyörű látképekké váltak Sanghaj központi kerületeiben.

Most szerencsések vagyunk, hogy csodálhatjuk Gonda Károly kitűnő tervezési stílusát és egyedi művészi atmoszféráját a kiállítás képein keresztül, és szemlélhetjük az egyes művek mögötti megható történetet. A képek időn és téren keresztül utaztak, megnyitva a hosszú poros időalagutat, felidézve az elmúlt évek szép és mély emlékeit; amelyek összekötik
Sanghajt és Budapestet, amelyek több ezer kilométerre vannak egymástól, fényűzővé téve a klasszikus magyar építészeti stílusban ragyogó "A Kelet Párizsaként" ismert Sanghajt, amely összeköti a kínai és a magyar emberek szívét.

Az országok közötti kapcsolat a népek közelségében rejlik, és a népek közelsége pedig a szívek kölcsönös kommunikációjában. Őszintén remélem, hogy a ma megrendezett Gonda Kiállításon a nagyobb közönség is megismerheti ennek az ultramodern építésznek az épületeit, és támogathatja Kína és Magyarország közötti különböző területeken való kölcsönös együttműködést, és a jövőben még több bölcs ember előmozdítja a humán cserék elmélyítését a két ország között és fejleszti a kétoldalú kapcsolatok építését.

Qi Dayu

Kína magyarországi nagykövete
Budapest, 2021. szeptember 9.

(Nem hivatalos fordítás)

https://www.youtube.com/watch?v=gafZgERU53s

 


Utolsó módosítás: 2021.09.26 12:24

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2023 Magyar Építőművészek Szövetsége