Magyar Építőművészek Szövetsége | kommunikáció
   2023. január 31. 05:00
keresés:  
kapcsolat | hírlevél | oldal térkép   
kommunikáció| aktuális közlemény

belföld | külföld aktuális | archív   

2017.12.13

Beszámoló az 2017 évi UIA sport és szabadidő bizottság üléséről

IAKS kongresszus 2017.11.7-10, Köln, Németország Patonai Dénes DLA, a MÉSZ sport és szabadidő bizottságának vezetője

2017.11.7-10 között tartotta rendes évi közgyűlését az UIA Sporst&Leisure Work Programm bizottsága az 25ik IAKS kongresszus keretében, Kölnben.
A Magyar Építészek Szövetsége részéről Patonai Dénes DLA, a Mész Sport és Szabadidő Bizottságának szekcióvezetője vett részt.

 

 

Az UIA bizottságai közül az egyik legnépesebb és legaktívabb bizottsága, mely az európai országokon kívül, Észak- és Dél Amerika, Ázsia, Indonézia és Afrika is több taggal képviselteti magát. Ennek oka és mozgatórugója a sportnak, mint a nemzetek közötti természetes megjelenési és egészséges rivalizálási forma világméretű elterjedtsége, az olimpiák, világ- és Európa bajnokságok, valamint az utóbbi időben elterjedőben lévő regionális sportrendezvények rendkívül népszerű megsokszoródása, amelyekhez minden esetben új sportlétesítmények épülnek, gazdagítva azt a tapasztalatot, mely az egyes régiók gazdasági fejlettségük tükrében képesek hozzá tenni a világ sportépítészetéhez.
A bizottság szakmai érvek megvitatásával elemzi az elmúlt időszakban megépült létesítményeket és konklúziókat fogalmaz meg azok tanulságaival kapcsolatban. Ezeknek a tanulságoknak a gazdasági érvekkel alátámasztva került sor az olimpiák átértelmezésének elfogadására, mely a túlzottan grandiózus olimpiák megrendezése helyett, a kisebb országok és régiók összefogását lehetővé tevő olimpiák szervezhetőségét preferálta, közelítve ismét az eredeti olimpiai gondolathoz.
A bizottság az elmúlt évben két alkalommal rendezett helyi konferenciát, egyet Skóciában, egyet Németországban. Ezeken költségkímélés miatt magyar küldött nem vett részt.

Az idei éves konferencián a nagy hangsúly helyeződött az UIA szakmai bizottságának a minőségi szempontok kiemelt kezelésére, segítséget felajánlva az egyes országok sportlétesítményeinek tervezésében pályázati közreműködés és szakmai segítségnyújtás keretében, elkerülendőnek tartva az egyes sportesemények utáni kihasználatlanságból adódó lepusztulás bekövetkezését, mely a már hírhedtévé vált athéni olimpia után, de legutóbb a Riói olimpia után is részlegesen bekövetkezett.
Az IAKS konferencia előadásokhoz csatlakozva több előadó is behatóan foglalkozott az egyes sportkomplexumok funkcionális összeállításának gazdaságossági kérdésével, hogy azok önfenntartók legyenek, és ne szoruljanak állami fenntartásra. Markánsan megfogalmazódott, hogy a speciálisan csak sport célra használható egységekhez /sportcsarnok, uszoda stb./ a szabadidő folyamatos eltöltésére alkalmas kiegészítő funkciók szükségesek, melyek állandó gazdaságos használhatóságát biztosítják a létesítménynek. 

Az idén a Gold Medal nagydíjat abszolút kategóriában a Szingapúri Nemzeti Stadion nyerte, mely a világon az első fedett, de nyitható tetejű stadionja, mely az olimpiai előírású atlétikai, futball, rögbi, krikett sportok lebonyolítására alkalmas a klasszikus kulturális rendezvényeken kívül, méghozzá 48 órás átrendezhetőségi limitidővel. A 310 méteres fesztávolságú épület a főépülethez kapcsolódóan külön fedett uszodát, sportcsarnokot és számtalan sportcélú multifunkcionális termet tartalmaz, 3500 gk parkolóval. A terv az Arup iroda munkája. 

A látottak alapján két fő eltérő irányzat körvonalazódott a megépülés alatt lévő létesítményekben, egyrészt egy összetett, multifunkcionális, többszintes sportkonglomerátum épület irányzata, másrészt egy nagyon egyszerű, puritán, olcsón fenntartható, energiatakarékos épület, mely sokszor nem új, hanem régi, használaton kívüli, sokszor megszüntetett ipari épület újrahasznosításával ismét aktívvá tett épületet jelentett. Mindkét esetben az akár új, akár régi épület használatával, annak  környezete is felértékelődött, ismét a város szerves és kedvelt részévé válhatott.
A Sportbauten című szakfolyóirat kapcsolatán kívül / ebben jelent meg a Pancho Arena, és legutóbb a felújított MTK stadion /, mód nyílt új kapcsolatok kiépítésére John Sheehan személyében, aki a PanStadia kiadója, ahol a megépült magyar sportlétesítmények nemzetközi bemutatására nyílhat mód.

Ehhez kapcsolódóan Krizsán elnök úr felhatalmazása alapján a bizottság elnökével Gar Holohannal egyeztetetten bejelentettem, hogy a MÉSZ a Puskás Ferenc stadion elkészülte után egy Sport és Szabadidő Bizottsági ülést szervezne Budapesten, melynek keretében bemutatnánk az utóbbi időben megépült különböző sportlétesítményeinket, többek között a vizes világbajnokságra készült Duna Arénát is.
A nemzetközi áttekintés jó alkalmat biztosított arra, hogy érzékelhetővé váljon a világban folyó profi sport, és az egyre szélesebbé terebélyesedő szabadidő mozgalom, a "streetsport" rendkívül egyszerű eszközökkel, a közös mozgáson alapuló közösségformáló képességére,  különböző téri formáinak megismerésére.


Patonai Dénes DLA
Ybl-díjas építészmérnök, egyetemi tanár
MÉSZ Sport és Szabadidő Bizottságának vezetője


Utolsó módosítás: 2017.12.13 09:13

Rövid link küldése e-mailben. Linkek a tartalomhoz.


Rövid link:

Beszédes link:

 
Rövid link küldése e-mailben. Rövid link küldése e-mailben.
 

 

 
QR kód a tartalomhoz QR kód a tartalomhoz

  
  

Lap tetjére

  
  
kapcsolat | impresszum | ajánlom ismerőseimnek | hírlevél | oldal térkép |

© 2023 Magyar Építőművészek Szövetsége